Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Apua kisamonojen valintaan

Kisamonojen valinnassa tulee ottaa huomioon muutama asia. Alla kerromme monojen jäykkyydestä, dual core teknologian merkityksestä ja siitä miten valita oikean kokoiset monot.

Monojen jäykkyydet kannattaa katsoa laskutaitotason mukaan

Monoille annetaan usein FLEX-arvo kuvaamaan monon jäykkyyttä. Todellisuudessa se ei kerro kovin paljon, vaan se on lähinnä ohjeisarvo. Ohjeisarvotaulukko perustuu painon mukaiseen taulukointiin. Olleellista monon valinnassa on kuitenkin arvioida laskijan taito yhdistettynä laskijan painoon. Tämä tieto on tärkeämpi kuin oheisarvon painorajojen noudattaminen.

Nyrkkisääntö on, että mikäli olet taidoiltasi lähempänä aloittelijaa (siitä huolimatta, että painaisit enemmän), niin suosittelemme hankkimaan jäykkyysarvoltaan “löysemmät” monot. Eli mitä pidemmälle kehittynyt laskija, sen “jäykemmät” monot.

Maksimaalinen hyöty monosta oikeanlaisella suksella

Käytännössä teknisesti kehittynyt laskija saa merkittävää etua keskivertoa jäykemmistä monoista. Hän osaa laskea tavalla, jolla monon avulla voima välittyy enemmän sukseen, jonka lopputuloksna käännökseen saadaan parempi pito ja kovempi vauhti. Tämä vaatii myös välineiltä vähän enemmän, eli maksimaalinen hyöty tarkoittaa, että monoihin on yhteensopivat sukset.

Rossignolin kengissä kisamonoja löytyy FLEX (jäykkyyksillä) 70, 90, 110, 130 ja 140. Rossignolin tallikisakengissä koodaus on tehty FLEX arvojen sijaan kirjaimin ZA (löysin), ZB (keskijäykkä) ja ZC (jäykin) sekä ZJ+ , joka on juniorimalli (on löysin).


Junior mallissa lesti on 94 mm ja ZA, ZB ja ZC malleissa lesti on 92 mm. Haluamme huomauttaa, että kehittyneet U-16 sarjalaiset laskijat voivat käytänössä kuitenkin olla sen tasoisia laskutekniikaltaan, että voivat saada lisää tukea vauhdin tuottoon ns. ZA, ZB jäykkyisistä kuorista.

Rossignolin kengistä löytyy kisamonoja FLEX (jäykkyyksillä) 70, 90, 110, 130 ja 140. Rossignolin tallikisakengissä koodaus on tehty FLEX arvojen sijaan kirjaimin ZA (löysin), ZB (keskijäykkä) ja ZC (jäykin) sekä ZJ+ , joka on juniorimalli (on löysin).

Junior mallissa lesti on 94 mm ja ZA, ZB ja ZC malleissa lesti on 92 mm. Haluamme huomauttaa, että kehittyneet U-16 sarjalaiset laskijat voivat käytänössä kuitenkin olla sen tasoisia laskutekniikaltaan, että voivat saada lisää tukea vauhdin tuottoon ns. ZA, ZB jäykkyisistä kuorista.

Monojen teknisen rakenteen merkitys

Oleellisinta Rossignolin kisakengissä on monojen DUAL CORE rakenne. Kenkä on suunniteltu tukemaan nykyaikaisilla suksilla laskemista. Monon kahden eri jäykkyisen materiaalien ansiosta mono toimii siten, että se on neutraalissa laskuasennossa rennompi ja progressiivisesti jäykiustyy kun sillä käännöksen alussa kuormitetaan päkijää. Samalla sivusuunatinen ja taaksepäin suuntautuva jäykkyys säilyy riittävänä, jotta koko voima välittyy optimaalisesti sukseen.

Ps. Myös oikean kokoisen monon valintseminen on tärkeää, jos et ole varma koostasi, tai kuvittelet, että kasvuvara on ok, niin suosittelen, että luet myös aiheesta olevan kirjoituksen.